NORCOM [FORUM] Strona Główna NORCOM [FORUM]
Wszystko o ... Badaniach Technicznych i Rejestracji Pojazdów

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pojazd nie posiadający ABS
Autor Wiadomość
luk 
Władca postów

Piwa: 9/8
Wysłany: 16-01-2010, 20:44   Pojazd nie posiadający ABS

Czy pojazd nie posiadający ABS (układu przeciwpoślizgowego) STAR przewożący przepracowany olej może przejść pozytywnie badanie . A jeżeli tak to czy możecie mnie oświetlić na jakiej podstawie . :?:
Ostatnio zmieniony przez Norbert Jezierski 01-08-2010, 12:49, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Qnick 
Zaawansowany
Szkodnik

Piwa: 5/2
Wysłany: 16-01-2010, 20:48   

A jakie ma DMC ten STAR ?

luk 
Władca postów

Wysłany: 16-01-2010, 20:50   

chyba do 12 ton

Qnick 
Zaawansowany
Szkodnik

Piwa: 5/2
Wysłany: 16-01-2010, 21:04   

Nie mam pod ręką załącznika ale chyba po 10.01.2010 r. powinien być wyposażony w ABS, ale pewien nie jestem sprawdzę w poniedziałek w pracy to odpiszę :D no chyba że ktoś będzie szybszy. ::hey

DARIO64 
Władca postów

Piwa: 18/1
Wysłany: 16-01-2010, 21:30   

WYMAGANIA TECHNICZNE EX/II EX/III AT FL OX
Układ przeciwpoślizgowy b Dotyczy pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy (lub dopuszczonych do ruchu, jeżeli rejestracja nie jest wymagana) po dniu 30 czerwca 1993 r.:
- pojazdów samochodowych (ciągników i samochodów ciężarowych) o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 16 ton oraz
- przyczep (np. przyczep, naczep, przyczep z osią centralną) o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 10 ton. Dotyczy pojazdów samochodowych przeznaczonych do ciągnięcia przyczep o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 10 ton, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995r. Dotyczy wszystkich pojazdów zatwierdzonych po raz pierwszy zgodnie z 9.1.2 po dniu 30 czerwca 2001 r., bez względu na datę ich pierwszej rejestracji lub dopuszczenia do ruchu.
X b, d X b, d X b, d X b, d d Od dnia 1 stycznia 2010 r., wszystkie pojazdy powinny spełniać wymagania techniczne Regulaminu EKG Nr 13 lub Dyrektywy 71/320/EWG, wraz ze zmianami obowiązującymi w dniu ich pierwszej rejestracji lub w dniu dopuszczenia ich do ruchu, jeżeli rejestracja nie jest wymagana. Jednakże, pojazdy te powinny spełniać co najmniej wymagania techniczne Regulaminu EKG Nr 13 wraz ze zmianami serii 06 lub Dyrektywy 71/320/EWG wraz ze zmianami zawartymi w Dyrektywie 91/422/EWG.
Przyczepy (np. przyczepy, naczepy, przyczepy z osią centralną) powinny być wyposażone w układ przeciwpoślizgowy kategorii A. Pojazdy silnikowe powinny być wyposażone w układ przeciwpoślizgowy kategorii 1.
c Dotyczy pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 16 ton lub przeznaczonych do ciągnięcia przyczep o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 10 ton, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.
Zwalniacz X c, g X c g X c, g X c, g g Od dnia 1 stycznia 2010 r., wszystkie pojazdy samochodowe powinny spełniać wymagania techniczne Regulaminu EKG Nr 13 lub Dyrektywy 71/320/EWG, wraz ze zmianami obowiązującymi w dniu ich pierwszej rejestracji. Jednakże, pojazdy te powinny spełniać co najmniej wymagania techniczne Regulaminu EKG Nr 13 wraz z ze zmianami serii 06 lub Dyrektywy 71/320/EWG wraz ze zmianami zawartymi w Dyrektywie 91/422/EWG.
Zwalniacz powinien spełniać wymagania stosownie do badania Typu II.

fiedorowicz 
VIP

Piwa: 14/2
Wysłany: 17-01-2010, 10:47   

Zgodnie z homologacją STAR 266 ma DMC -12350 kg .Od 01.01.2010 wszystkie pojazdy przewożące materiały niebezpieczne powinny spełniać wymagania techniczne reg.EKG nr 13 niezależnie od dmc
Ostatnio zmieniony przez fiedorowicz 17-01-2010, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

Arton 
Zaawansowany

Wysłany: 17-01-2010, 10:56   

w październiku robiłem FL 16 ton dmc i I rej chyba 90r. Czerwony pasek dostał tylko do końca roku bo nie wpisałem rodzaju ABS i typu zwalniacza. Tak wiec ten obowiązek posiadania działa chyba już od 1 stycznia tego roku ::?

mmiodzio 
Uzależniony

Piwa: 4/1
Wysłany: 17-01-2010, 13:50   

[quote="fiedorowicz"] .
Cytat:
Od 01.01.2020 wszystkie pojazdy przewożące materiały niebezpieczne powinny spełniać wymagania techniczne reg.EKG nr 13 niezależnie od dmc

Jacek chyba troszkę Ci się rok pomylił--ma być od 01.01.2010 r. [troszkę] :evil:

[ Dodano: 17-01-2010, 13:53 ]
Arton napisał/a:
w październiku robiłem FL 16 ton dmc i I rej chyba 90r. Czerwony pasek dostał tylko do końca roku bo nie wpisałem rodzaju ABS i typu zwalniacza. Tak wiec ten obowiązek posiadania działa chyba już od 1 stycznia tego roku ::?

bardzo słusznie. :ok

fiedorowicz 
VIP

Wysłany: 17-01-2010, 14:46   

Już się poprawiłem- mały lapsus -może miałem na myśli pojazdy wojskowe ,że w tych latach armia będzie już miała porządny sprzęt i nikt nie będzie wymyślał jak omijać paragrafy bo wszystko zrobi się normalne

mmiodzio 
Uzależniony

Wysłany: 17-01-2010, 15:32   

Marzyciel . :lol:

luk 
Władca postów

Wysłany: 17-01-2010, 16:32   

A czy ktoś mogłoby podać mi namiary na EKG nr 13. Gdzie to znajdę?
Wiem ze od01-01-2010 pojazdy przewożące ADR powinny posiadać ABS. Rozchodzi sie o pojazd typu Star. Moze wytłumaczę o co lata. Pojawił sie na przeglądzie star przewożący przepracowany olej , otrzymał informacje ze powinien od 01-01-2010 posiadać ABS i nie dostanie pozytywa. Po jakimś czasie dowiedziawszy sie ze pojazd takowy przeszedł przegląd na stacji i nawet otrzymał w dozorze pasek. Czyli albo my źle interpretujemy przepisy albo :shock: Dozór tłumaczy sie tym:
Układ przeciwblokujący
Wymagania odnośnie układu przeciwblokującego:
Dotyczy następujących pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy po
dniu 30 czerwca 1993 r.:
- pojazdów samochodowych (ciągników i samochodów ciężarowych) o
dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 16 ton oraz
- przyczep (tj. przyczep, naczep, przyczep z osią centralną) o
dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 10 ton
Dotyczy pojazdów samochodowych przeznaczonych do ciągnięcia
przyczep o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 10 ton,
zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r.
Dotyczy wszystkich pojazdów dopuszczonych po raz pierwszy jako
jednostki EX/III po dniu 30 czerwca 2001 r., bez względu na datę ich
pierwszej rejestracji
Od dnia 1 stycznia 2010 r. dotyczy wszystkich pojazdów podanych
powyżej.
Ale zastanawia mnie tylko jedno zdanie ostatnie" Od 1 stycznia......."
Chyba ze jest to napisane własnie w tym EKG nr 13.

mmiodzio 
Uzależniony

Wysłany: 17-01-2010, 17:00   

[quote="luk"]
Cytat:
A czy ktoś mogłoby podać mi namiary na EKG nr 13.

Ja uważam ,że powinniśmy ustosunkowywać się do Dz. U. 155 .załącznik 4 pkt.6. Zaraz spróbuje przesłać Regulamin EKG 13.

coś jest nie tak, nie mogę dodać do postu. Spróbuje jeszcze raz

[ Dodano: 17-01-2010, 17:42 ]
W Dz. U. 115 z 18.września 2009r załącznik 4 pkt.6 jest napisane ,że brak dokumentacji potwierdzającej spełnianie wymagań układu przeciwpoślizgowego
[ABS] odpowiednio kategorii I, kategorii A lub typu II A. klasyfikuje pojazd na- N. I takie zaświadczenia kierowca musi mieć przy sobie na badaniu.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
luk
luk 
Władca postów

Wysłany: 17-01-2010, 20:24   

fiedorowicz napisał/a:
Od 01.01.2010 wszystkie pojazdy przewożące materiały niebezpieczne powinny spełniać wymagania techniczne reg.EKG nr 13 niezależnie od dmc

I tu sie zgadzam proszę jaśnie Pana ale jak powiedzieli mi dozorze(Kraków), to tak jak napisałem u nich przechodzi takowy pojazd i wystawiają pasek na taki pojazd. I w tym momencie ja :o :shock: zgłupiałem

ketiw38 
VIP

Wysłany: 18-01-2010, 10:50   Re: Pojaz nie posadający ABS

luk napisał/a:
Czy pojazd nie posiadający ABS (układu przeciwpoślizgowego) STAR przewożący przepracowany olej może przejść pozytywnie badanie . A jeżeli tak to czy możecie mnie oświetlić na jakiej podstawie . :?:

Może trochę bliższych informacji - bo coraz bardziej mi się podoba ten temat ADR :evil:
Zaznaczam, że nie jestem ekspertem ale:
Star 266 skrzyniowy który może przewozić olej przepracowany, bez problemu przejdzie BT :evil:
Pytanie jest wg mnie niepełne.
Po pierwsze może ktoś przeczyta pkt 3.2 ADR i odpowie
Jaki to jest towar niebezpieczny?
Jak jest pakowany?
W jakiej ilości jest przewożony
Może trochę to trudu wymaga, ale jeszcze raz podkreślę, każde przedsiębiorstwo zajmujące się przewozem materiałów niebezpiecznych musi mieć zatrudnionego doradcę ADR ::hey
To właśnie po to się go zatrudnia, aby odpowiadał na takie pytania :ok

wojtek1k
Początkujący

Wysłany: 19-01-2010, 17:03   

jestem diagnostą oraz doradcą DGSA (ADR)..........................może ktoś chce mnie zatrudnić?
spokojnie z tym STARem - pojazdy ADR to EXII, EXIII, oraz cysterny FL, OX AT i dla takich wykonuje się dodatkowe badania techniczne oraz wystawia się "dokumenty dozorowe". Dla zwykłego pojazdu skrzyniowego nie robi się dodatkowych badań, a co wiezie właściciel to jego problem. Jeżeli na tym pojeździe jest zamontowana "beczka" to musi spełniać wymagania rozdziału 9 umowy ADR. Jak dalej to robimy to każdy diagnosta zatrudniony na OSKP już powinien wiedzieć.
PS. Przestrzegam przed zaświadczeniami "niewiadomego"pochodzenia, że pojazd jest wyposażony w.....
przepraszam że nie używam nazewnictwa fachowego - to tak na szybko pisane.

..........a i jeszcze bym zapomniał - doradca DGSA gra w przeciwnej drużynie - doskonale wie o co chodzi, a Was moi drodzy koledzy diagności chce zrobić w............balona.
Niestety tak to wygląda, od początku roku nie zrobiłem żadnego ADRu (szef chce mnie zwolnić ::( )

Odpowiedz do tematu