|
Nalepka Kontrolna na szybie |
| Autor |
Wiadomość |
zbigi
Zaawansowany

|
Wysłany: 07-02-2010, 20:22 Nalepka Kontrolna na szybie
|
|
|
jak postepujecie w przypadku, gdy badanie przyjedzie pojazd, po wymianie szyby (byla rozbita ale wymieniona na nowa, -badanie pokolizyjne po zabraniu DR przez policje) a nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa. Co prawda widac ze cos bylo 'kombinowane' bo nie da sie jej oderwac i nakleic w idealnym stanie, ale jest w stanie 'dobrym' i pozwala zidentyfikowac pojazd. DZ.U. nr. 155 warunkuje 'pozytywa' w przypadku obecnosci ww nalepki.
Natomiast PORD pisze ze jest to nalepka jednorazowego uzycia, wykonana w taki sposob, aby jej powtorne wykorzystanie nie bylo mozliwe (przyklejenie do innego pojazdu w zamysle ustawodawcy;)) Czy jest przestepstwem jej powtorne wykorzystanie? |
_________________ gdyby życie było łatwe, byłoby nudne |
|
|
|
 |
Regan55
VIP

Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 2213 Skąd: szczecin Otrzymał 11 piw(a)
|
Wysłany: 07-02-2010, 20:27
|
|
|
| zbigi napisał/a: | | jak postepujecie w przypadku, gdy badanie przyjedzie pojazd, po wymianie szyby |
| zbigi napisał/a: | | a nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa |
Jezeli -jak piszesz ze coś tam widać mała "kombinację" ale jest przyklejona powtórnie
i mogę sobie porównac zapis z DR to oczywiście "P"... | zbigi napisał/a: | | Czy jest przestepstwem jej powtorne wykorzystanie? |
Zeby w naszej pracy powstawały tylko takie "przestępstwa".....!!!!! |
_________________ Co byś nie czynił,jak bys nie czynił i tak piekło i tak piekło! |
|
|
|
 |
zbigi
Zaawansowany

|
Wysłany: 07-02-2010, 20:35
|
|
|
oczywiscie ze nalepka nie identyfikuje jednoznacznie pojazdu Dlatego sprawdzam pozostale cechy identyfikacyjne |
|
|
|
 |
Regan55
VIP

Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 2213 Skąd: szczecin Otrzymał 11 piw(a)
|
Wysłany: 07-02-2010, 20:37
|
|
|
| zbigi napisał/a: | | oczywiscie ze nalepka nie identyfikuje jednoznacznie pojazdu |
Ale jezeli nr.rej.jest do odczytania i mozesz porównać go z DR to co jeszcze chcesz
wycisnąć z tej "biednej"nalepki... |
_________________ Co byś nie czynił,jak bys nie czynił i tak piekło i tak piekło! |
|
|
|
 |
JACEK GUZ
Władca postów Guzio

Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Paź 2008 Posty: 703 Skąd: LUBELSKIE Piwa: 2/2
|
Wysłany: 08-02-2010, 07:10
|
|
|
Jeżeli nalepka jest czytelna to ok. a jak jej nie ma to N i po dyskusji |
_________________ Nie jestem chciwy na piwa,ale możesz postawić |
|
|
|
 |
Jacdiag
VIP

Pomógł: 23 razy Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 1820 Skąd: EP Piwa: 43/25
|
Wysłany: 08-02-2010, 13:59
|
|
|
| zbigi napisał/a: | | nalepka kontrolna zostala w odpowiedni sposob odklejona od starej i naklejona na nowa. |
i
niejednokrotnie widziałem, jak fachowcy z firmy wymieniającej szyby w ciągu 5 s przenosili nalepkę ze starej na nową
pod warunkiem, że kawałek starej szyby pod nalepką był cały |
_________________ Wszystkie drogi prowadzą do . . .
trumny.
 |
|
|
|
 |
mirek.g
VIP

Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 1247 Skąd: warmia-mazury Piwa: 3/23
|
Wysłany: 08-02-2010, 14:27
|
|
|
| Regan55 napisał/a: | | Zeby w naszej pracy powstawały tylko takie "przestępstwa".....!!!!! |
|
|
|
|
 |
danielg539
Władca postów

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 793 Skąd: lublin Piwa: 1/6
|
Wysłany: 08-02-2010, 14:34
|
|
|
Kiedyś nawet mojemu koledze podczas wymiany szyby dopisali operacje przeklejenia nalepki na faktórze VAT 10 zł brutto. |
|
|
|
 |
jarolud
Władca postów

Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 824 Skąd: podkarpackie Piwa: 3/11
|
Wysłany: 08-02-2010, 14:50
|
|
|
| JACEK GUZ napisał/a: | | a jak jej nie ma to N i po dyskusji |
... na szybie ma być czołowej Bo często " mam w portfelu " A jak jest w złym miejscu ? Np boczna szyba tył strona lewa |
|
|
|
 |
Jacdiag
VIP

Pomógł: 23 razy Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 1820 Skąd: EP Piwa: 43/25
|
|
|
|
 |
Wojciech Jania
Władca postów

Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Cze 2005 Posty: 524 Skąd: dolnośląskie Piwa: 3/2
|
Wysłany: 08-02-2010, 23:09
|
|
|
| Nalepka ma być! I czytelna! A że przepisy milczą o tym, czy była "przeklejona", czy nie, to tu już nie można się czepiać. |
|
|
|
 |
zbigi
Zaawansowany

|
Wysłany: 09-02-2010, 09:51
|
|
|
Dlatego zadalem pytanie czy przepisy precyzuja w jakis sposob ewentualny zakaz jej powtornego uzycia. Mozna powiedziec tylko tyle ze do konca nie spelnia ona zalozonych cech |
|
|
|
 |
JACEK GUZ
Władca postów Guzio

|
Wysłany: 09-02-2010, 10:05
|
|
|
Jeżeli jest nawet ponownie przyklejona do wymienionej szyby i jest czytelna to wydaje mi się że spełnia swoją rolę |
|
|
|
 |
bohdang
Władca postów

Pomógł: 19 razy Dołączył: 17 Lis 2005 Posty: 783 Skąd: Elbląg Otrzymał 24 piw(a)
|
Wysłany: 09-02-2010, 10:08
|
|
|
Nalepka miała być tak zrobiona, aby nie nadawała się do ponownego użycia. Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI. Jeśli więc ktoś potrafi nalepkę sprytnie odkleić od szyby i przykleić na drugą szybę - nie ma podstaw do kwestionowania takiego czynu. |
|
|
|
 |
JACEK GUZ
Władca postów Guzio

|
Wysłany: 09-02-2010, 10:10
|
|
|
| bohdang napisał/a: | Nalepka miała być tak zrobiona, aby nie nadawała się do ponownego użycia. Skoro jednak producent nalepek, mający stosowne zezwolenie MI na ich produkcję, nie dotrzymał narzuconych wymogów o niemożliwości ponownego użycia nalepki, to problem jest jego i MI. Jeśli więc ktoś potrafi nalepkę sprytnie odkleić od szyby i przykleić na drugą szybę - nie ma podstaw do kwestionowania takiego czynu. |
Też jestem tego zdania |
|
|
|
 |
|
|